Is er voldoende botvolume?

Als er in de kaak nog onvoldoende bot overblijft voor een implantaat, kan het verloren gegane bot opnieuw worden opgebouwd. Meestal gebruiken wij hiervoor botkorrels, afgedekt met een membraan. De opgebouwde regio mag niet blootstaan aan krachten of druk, bijvoorbeeld van een prothese. Wij passen uw prothese daarom aan als dat nodig is.

In de bovenkaak, aan de premolaren en molaren, neemt de met lucht gevulde sinusholte soms de ruimte in waar vroeger de wortels zaten. Als er hierdoor te weinig botvolume voor implantaten overblijft, zijn er twee mogelijkheden:

  • Door middel van een sinusliftprocedure vergroten wij het botvolume met botkorrels (onder lokale verdoving).
  • Als het tekort aan bothoogte beperkt is, duwen wij eventueel de bodem van de sinus voorzichtig naar boven op de plaats waar het implantaat moet komen. Wij doen dit met de osteotoomtechniek.

Bij sommige patiƫnten die al heel lang een prothese in de bovenkaak dragen, is het kaakbot door druk van de prothese en natuurlijke resorptie erg geslonken. Blijkt het niet mogelijk om het resterende kaakbot te gebruiken? Dan wordt eventueel de hele kaak opgebouwd. Hiervoor nemen wij in samenspraak met een maxillofaciaal chirurg een greffe van uw eigen bot om de bovenkaak op te bouwen.