Hoe verloopt het aanbrengen van een implantaat?

Een implantaatbehandeling gebeurt onder lokale verdoving, zonder ziekenhuisopname:

  • Vóór de ingreep krijgt u een pijnstiller (paracetamol).
  • U spoelt de mond met een middel op basis van chloorhexidine om de hoeveelheid bacteriën in de mond met 90% te reduceren.
  • De plaats waar de implantaten komen, wordt lokaal verdoofd. Buiten de prik voor de verdoving zou u niets mogen voelen.
  • De huid rond de mondholte wordt ontsmet. Om de ingreep in de beste omstandigheden uit te voeren, plaatsen we een steriel doek over u, behalve over uw gezicht.
  • Als alle voorbereidingen getroffen zijn, duurt de ingreep tussen 10 minuten en een uur, afhankelijk van het aantal implantaten.
  • Na de behandeling kunt u pijn voelen. Het nemen van een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) kan helpen. Er kan wat lokale zwelling optreden die na enkele dagen spontaan verdwijnt. In zeldzame gevallen kan de kaak, wang of lip wat blauw worden.

Onmiddellijk na het plaatsen van een implantaat of implantaten nemen we een genezingsperiode van 2 tot 3 maanden in acht vóór de tandarts met het definitieve prothetische herstel mag starten. Het bot moet de kans krijgen om met de implantaten te vergroeien (integreren).

In zeldzame gevallen laten we de implantaten tot 6 maanden in het bot integreren. Bij 1% van de aangebrachte implantaten merken wij dat er geen of te weinig vergroeiing met het bot plaatsvindt. Wij verwijderen dan het implantaat en gaan na of er een nieuw implantaat kan worden geplaatst.

Na het plaatsen van een implantaat of implantaten is het mogelijk om een tijdelijke kroon of brug aan te brengen. Deze heeft een lichtjes andere vorm dan de uiteindelijke restauratie. Dit is noodzakelijk om het implantaat tijdens de genezingsperiode niet te overbelasten, zodat het goed met het bot vergroeit. Na 3 tot 6 maanden brengt uw tandarts de definitieve tanden aan.

Wij voorzien het implantaat of de implantaten van een (genezings-) opbouw, waarop de tandarts de tanden kan maken. Meestal doen wij dit al tijdens de ingreep om de implantaten te plaatsen. Eventueel wordt uw prothese aan deze opbouw aangepast.

Is het bot wat minder stevig, dan is het beter om geen opbouw op de implantaten aan te brengen. Wij laten de implantaten onder het tandvlees dan rustig integreren met het bot. Na een genezingsperiode van 3 tot 6 maanden worden de opbouwen op de implantaten geplaatst tijdens een tweede chirurgische ingreep.

Sommige mensen hebben zacht bot, andere sterk bot. Maar zacht bot verhindert niet dat het implantaat met het bot integreert of dat de implantaten langdurig behouden blijven.