Wat is gingivitis en parodontitis?

Bacteriën die bij iedereen in de mond aanwezig zijn, koloniseren het tandoppervlak en vormen een wit beslag of plaque (biofilm) op de tanden.

Efficiënt poetsen is belangrijk. Als wij plaque onvoldoende verwijderen tijdens de dagelijkse mondhygiëne kan er al na 3 weken een oppervlakkige tandvleesontsteking of gingivitis ontstaan.

Gingivitis is vaak merkbaar aan roodheid, zwelling en bloeding. Soms merken wij niets aan het tandvlees dat we in de spiegel zien, maar is wel de moeilijker bereikbare binnenzijde van de mondholte aangetast.

Als gingivitis niet behandeld wordt, kan parodontitis ontstaan. Het parodontium is het geheel van weefsels waarmee tanden vastzitten in de kaak. Bij parodontitis ontsteekt niet alleen het tandvlees, maar ook het bot dat de tand omgeeft.

Het bot rond de tandwortels breekt dan meestal heel langzaam af. Zo ontstaan tussen de tandwortel en het tandvlees zakjes of verdiepte pockets. In zeldzame gevallen wordt er veel bot op korte termijn door de ontstekingsreactie onomkeerbaar afgebroken.

Gingivitis en parodontitis behoren tot de meest voorkomende infectieziekten bij de mens. Soms tasten ze slechts een gedeelte van de tanden aan.