Alles begint met de diagnose

Ginigivitis en parodontitis gaan bijna nooit gepaard met pijn. De infectie die meestal jarenlang aanwezig is breekt onopvallend de steunweefsels rond de tanden af. Soms komt de behandeling dan ook te laat en verliest de patiënt meerdere of alle resterende tanden.

Hoe worden parodontale ontstekingen opgespoord?

Een tandarts of parodontoloog geeft u na een onderzoek een duidelijk beeld van de gezondheid van de weefsels rond uw tanden.

  • Hij spoort een eventuele ontsteking op met een speciaal meetinstrument (pocketsonde). De pocketsonde wordt tussen de tand en het tandvlees geplaatst. Een bloeding of etterafvloei wijst op een ontsteking. Verdiepte pockets van meer dan 4 mm zijn meestal een teken van kaakbotverlies en dus parodontitis.
  • Na het klinisch onderzoek volgt gewoonlijk een röntgenonderzoek, aangepast aan de patiënt. Een reeks kleine röntgenfoto’s of een orthopantomogram (overzichtsröntgenfoto) geven een beeld van het botniveau rond de tanden.
  • Sinds 2007 kunnen wij, als één van de eerste praktijken in de Benelux, 3-D opnames maken met een Cone Beam CT. Eén opname van minder dan 20 seconden visualiseert onder- en bovenkaak. Zo verkrijgen wij met beperkte stralenbelasting extra diagnostische informatie.